Advies & Samenwerking
Monumenten, Kerken, Boerderijen, Molens, en Beeldbepalende panden. Ons erfgoed moet blijven, maar hoe?
Meest gestelde vragen
Beste Monumenteneigenaar. Veelal word een monument gekocht uit een emotie, en daar gaat het vaak mis. Een Monument houd zijn gebreken verborgen. Deze worden meestal pas later zichtbaar. advies: Neem een bouwkundig specialist mee, en neem pas na een positive keuring een beslissing voor de aan of verkoop.
Als het Pand door een erkend Bouwkundig specialist is beoordeeld, is het voor de geldverstrekker een stuk makkelijker om het vervolg traject te starten.
Voor veel Hypotheekbanken en Geldverstrekkers is het zelfs een voorwaarde dat er een erkend bouwrapport word overlegd bij een aanvraag. Lastig is wel, dat er geen energie label kan worden overlegd als het gaat om een Monument in het algemeen. Dit geld wel voor een niet Monument. Advies: Voorkom in alle gevallen dat er later bouwkundige problemen naar voren komen. Dit is slecht voor de hypotheek houder en ontvanger.
Tips en Advies: Laat je monument regelmatig bouwkundig nakijken. Dakpannen rechtleggen enz, voorkom lekage. Door neerslag fijnstof zijn oderdorpels van kozijnen kwetsbaar voor houtrot.
Woningeigenaren hebben vaak niet de financiële ruimte om een slechte fundering of de daarbij komende problemen zoals scheuren in muren en verzakkingen aan te pakken. De financiering van monumentensherstel kan dan ook erg lastig zijn. Bijvoorbeeld, funderingsherstel kost per woning gemiddeld € 100.000,- Ruim 80% van de eigenaren kan dit niet betalen. Hypotheek verstrekkers willen dit vaak niet financieren omdat dit geen meerwaarde geeft op het bestaande object. Vooral nu met de situatie van het grondwaterpijl zijn er nu al ruim 1.000.000 eigenaren in grote problemen. bron zie KCF